Paleo "tiramisu" tekercs

2014-01-30

sponsored links

 




Már jó ideje a tiramisu járt a fejemben, hétvégére elkészítettem ezt is, (mert az áfonyás pite még szombaton elfogyott) most piskóta tekercsként és persze paleosan. Tudom, mi sok édességet, süteményt eszünk, mi nagyon édesszájú család vagyunk és hát a gyerekeim mindig éhesek, fõleg a fiúk, szerintem ezt mindenki ismeri, akinek nagyobb kamaszodó gyerekei vannak, mindig keresnek valamit. Anya mi van enni? - ismerõs kérdés, ugye:)  Nagyon finom, megvan a tiramisu feeeling elsõsorban a kávé miatt, persze a mascarpone sajt ízét nem lehet semmivel helyettesíteni, de a lényeg, hogy finom és én tiramisunak hívom, hiszen annyiféle tiramisut lehet készíteni. Gondoltam rá, hogy kávészirupot fogok hozzá használni, de csak olyat találtam, amiben cukor volt.

Hozzávalók a piskótához:
4 egész tojás
3 ek. erithrytol
3 ek. tápióka keményítõ
2 ek. nyílgyökérpor
csipet só

A töltelékhez:
3 dl kókusztej (lehet mandulatej is)
2 ek. tápióka keményítõ
2 tojás sárgája
1 rúd vanília
5 dkg erirthrytol (ízlés szerint)
2 dl kókuszkrémbõl vert hab
+
kb. 1,5 dl forró erõs fekete kávé
kakaópor a szóráshoz

A piskótát általában darált mandulával szoktam készíteni, nagyon finom, de ehhez olyat szerettem volna sütni, ami nem annyira puha, mert a kávé is átáztatja majd. Sikerült is, gyönyörû, nagyon jó állagú piskótát kaptam, egyáltalán nem tört, nem szakadt. Az egész tojásokat az édesítõvel felvertem, ez legalább 10-12 percig tart, míg a térfogata meg nem nõ kb. a háromszorosára. A száraz hozzávalókat elvegyítettem és óvatosan a felvert tojásba forgattam, majd sütõpapíros tepsire elterítettem a masszát. 180 fokos sütõben megsütöttem, ez nálam kb. 16-18 perc, de ez sütõfüggõ. Amikor kész lett egy másik sütõpapírra borítottam, lehúztam róla a sütõpapírt, amin sült és szorosan feltekertem. Amíg húlt, 2-3-szor ki és betekertem. A kókusztejet simára kevertem a keményítõvel és a tojássárgával, vízgõz felett állandóan kevergetve sûrû krémmé fõztem. A tápiókától picit nyúlós az egész, de ez nem baj, a  felvert kókuszkrémmel teljesen jó állagú krém lesz belõle. Félretettem hûlni, majd a vaníliarúd kikapart magjait is belekevertem. A kókuszkrémet én ki szoktam nyitni, egész éjjelre a hûtõbe teszem és akkor nagyon szép keményhabbá lehet verni. Az édesítõt hozzáadtam és kemény habbá vertem, nem mindig sikerül teljesen keményre, most az lett. Összeforgattam a krémet és a habot, a piskótát egy szilikonos ecsettel megkentem a forró kávéval, egyenletesen, de nem kell, hogy az egész szétázzon. Rákentem a krémet és óvatosan, jó szorosan feltekertem. A legjobb, ha pár órára a hûtõbe tesszük, de lehet egy egész éjjelre is, akkor lesz a legjobb. Tálalás elõtt megszórtam a tetejét cukrozatlan kakaóporral, szeletelve tálaltam. Nekem egy kis krém kimaradt, nehéz kiszámítani, hogy mennyi kell pontosan, de elfogyott úgy magában.  Akinek nincs kedve tekergetni, csak süssön piskótát és tegye a krémet a tetejére, szórja meg kakaóporral és ugyanolyan finom lesz, vagy lehet pohárkrémet is készíteni belõle. 




Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)

150g kókuszzsír
300 ml növényi tej*
200 ml kókuszkrém
1/4 kk. stevia por
1 rúd vanília
2 kk. vaníliakivonat
2 ek. (20g) keményítõ**

1 pohár erõs kávé (lehet koffeinmentes is)
kakaó- agy karobpor a szóráshoz - See more at: http://www.mindenmentes.hu/2014/01/tiramisu-mindenmentesen-cukor-gluten.html#sthash.R9Onl4UV.dpuf

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/01...

sponsored links

Keres?s